top of page

養生魚湯粥

Ys Recipes

讀畢需時 2 分鐘

5月 9

5

0

化妝師Soie:「食完好似即刻健康咗,人都精神啲!」Vivian:「如果每日都有得食就更幸福!」


大家經常問我:「魚湯太好味,點整?」又點樣變奏呢個粥?


「👩🏻‍🍳🥣魚湯鮮蝦香蔥粥 by Yoko」(亦可以用豬肉碎或牛肉碎代替鮮蝦)

高纖飽肚低熱量:16穀+紅糙米+三色藜麥+極少白米

高蛋白質強化肌肉:新鮮蝦

好熱量燃燒脂肪:自家熬製無鹽魚湯

瘦身tips:+西芹切粒

*望落去有冇嚇親大家?我嘅食量真係好驚人😂,只要食得聰明都可以好滿足㗎!

呢度一大湯碗,其實係魚湯同蝦多,我鍾意少穀物,偏愛水感湯粥。


「👩🏻‍🍳🥣魚湯鮮蝦香蔥粥 by Yoko」烹調步驟

•我的簡便煮粥方法及因為有時食剩飯,所以煲粥常用已煮好的飯(我的飯是16穀+紅糙米+藜麥+極少白米+有時加埋小米)

1)將濃縮魚湯加起(因為要滾半個鐘,所以建議加入熱水,否則湯好快冇晒),同步放入已煮好的飯,滾半小時開花(如果喜歡潮州粥,就可以只需要滾20分鐘)。

2)加入開邊蝦或全隻蝦,開邊蝦只需滾2分鐘。

3)倒入薑絲蔥花即成

[我炮製魚湯方法👩🏻‍🍳請參考:]

魚湯材料可選擇:

紅衫魚(好味道但而家貴)

大魚尾(經濟抵食)

雜斑亦可

視乎味道淡味或濃味喜好,我就至愛紅衫魚的鮮甜濃魚味,分量約十幾條,先至夠濃郁。

以煲成一支1.5公升分量而言。


烹調步驟:

1) 首先,劏好去掉內臟並洗亁淨魚身,加輕微份量鹽醃,放筲箕內滴乾水份。

2) 跟隨切數塊薑片,重點是用刀身拍扁,之後使用時才會出味,這就是用作辟除魚腥味的靈魂。然後燒紅鐵鑊,放入食油,並將薑片放入鍋內爆香,用大火然後轉中火。

3) 以抹手紙索亁魚身水份,目的是避免油濺,才放魚入鑊內,以中火煎香兩邊魚身至金黃色。

4) 最後乃最重要,令魚湯色澤奶白,就是加入大滾水落鑊內(秘訣正是熱水撞煎魚)

5)份量是1-5公升的三樽水量,以大火煲十分鐘後再轉中火,鑊蓋半掩,煑剩約1-5公升水量為止,便可熄火。

6) 煮妥後,可用隔渣斗分隔魚渣,隔取魚湯以配合各類食材食用。


煮好後當日飲用外,其他放涼 然後倒入密實盒放入雪櫃冷藏,可以儲存三天。

Ys Recipes

讀畢需時 2 分鐘

5月 9

5

0

bottom of page