top of page

炸斑塊及炸九肚魚Tips

Ys Recipes

讀畢需時 2 分鐘

5月 9

2

0

自家炸斑塊及炸九肚魚的秘密,同大家分享:其實我試過炸魚多次,終於搵到最好又最簡單的方法,是在超級市場買「萬能香炸粉」,跟足盒背的調配方法就可以在家做到完美炸漿。

請大家記住,秘訣是一定要用「夠凍」的冰水開炸粉,即是接近零度的冰水,絕不要暖水、不要室溫水。

先加冰水開粉,全程用同一個方向攪伴(否則炸漿會好濃稠炸得唔夠鬆脆),最後臨開炸前才落油。

如你需要炸的份量較多,只需按盒上的比例增多。

而我認為,去術市買到新鮮靚斑塊或九肚魚,更是自家製非常好味的關鍵。



揀斑塊貼士:一要定買原件斑件,一般較大型的街市海鮮檔都有,不要買預先切成一塊塊的,通常都不夠新鮮。原件大腩位,海鮮檔會幫你起鱗,然後返屋企自己切件,印乾,再用少少鹽醃一醃調味,就可醮炸漿油炸。



揀九肚魚貼士:最緊要實淨,唔好軟淋淋,完整一條就最好,街市檔會幫劏內臟。買回家後,清洗後印乾,再用少少鹽醃一醃調味,就可醮炸漿油炸。

是否需要切件就係個人喜好,我較喜歡原條炸,因為食肆一般都會切件,自家製可特別少少。


油溫控制:不論電磁爐或明火爐,都要用猛火,油的份量足夠蓋過食物就可以,唔夠猛火就會炸得不夠火喉。用這些炸粉調炸漿的好處是,炸到變金黃色就完成,唔需要太緊張時間。以我為例,炸一件試吓先,就已經掌握到最佳技巧。


分開幾件炸,唔好一大堆頭;炸完之後,健康一點可用吸油紙索油。

想再惹味D,再額外灑些味椒鹽,而我以健康為上,都係少落為妙!v

Ys Recipes

讀畢需時 2 分鐘

5月 9

2

0

bottom of page