top of page

護膚之路,屬長期作戰!

Ys Recipes

讀畢需時 2 分鐘

5月 9

2

0

香港勁潮濕天氣,對肌膚非常大考驗。


以今日為例,大霧代表空氣懸浮粒子極高,而約20度就最適合細菌生長。


等我列舉一個皮膚程式:懸浮粒子+細菌+空氣污染物+致敏源 =攻擊皮膚


當肌膚角質層唔健康/非水油平衡 >暗粒+出瘡+黑頭+粉刺


當皮膚抵抗力稍弱 >缺水+敏感+泛紅


我強調,護膚做得好,皮膚抵抗力自然強,增加抵抗力的基本法係「保濕」,進階就再配合其他調理。


而單係「保濕」二字,做得到不等同做得好原因是「效能」,如果仍停留在潔面後「有搽面霜」「有搽精華」就叫做了「保濕」,就認真需要檢視自己的護膚知識水平了!(尋日直播,我有講解點揀有效保濕、同提醒要多多用一樣嘢)


噚晚,同大家傾偈嘅時候,我仲首次提及一套兩件「新產品」,要專業測試其效能、表現、質感、酸鹼性親膚度,特別挑選在自己身體最疲倦/皮膚自然脆弱,即係8天日本工作後返港,去使用,接連上星期天氣極寒又乾,本週潮濕微暖又污糟,「新產品」在我皮膚上每日都帶來不同的感覺和體驗,這就需要我的把關經驗,到底是否適合香港天氣和香港大部份人的肌膚使用?如何將已經極好嘅配方程式,再加我豐富經驗、專業意見去調整呢?!


而我特別俾一張我工作好攰的相大家睇,係攝於一月中在東京行完三日美容展之後,見過唔同supplier,講到氣咳,真係好忙,我個樣好攰,影響埋皮膚質素!


當時日本天氣極凍乾 + 化咗幾日妝 + 多日唔夠瞓 > 我都出少少暗粒和乾紋個嘴仲爆過流血添。我知我唔係鐵人,也有疲態的時候,但護膚的崗位,從來沒有退下來。


所以護膚之路,屬長期作戰,一旦踏上這個征途,就要緊守崗位,過程中有人得到效果卻退出,如同你每日跑步,卻突然不再跑,結果顯然易見。

Ys Recipes

讀畢需時 2 分鐘

5月 9

2

0

bottom of page