top of page

用在臉上一定要認真,那怕只是一條毛巾!

Ys Recipes

讀畢需時 2 分鐘

6月 12

1

0



1. 今日想講一件真人真事,因為一條毛巾,將過去兩個月保養功夫半毀掉,仲要出埋事!


2. 事主係我老公,因為游水,佢是旦買咗條低質廉價毛巾,沖完涼用毛巾抹乾塊面,就開始搽保養品。


3. 呢條毛巾質地很一般,抹乾面後,殘留一堆脫落纖維黐在他臉上。


4. 佢當然無理會啲纖維,照塗仙氣水 > 4GF > 108神仙泡,仲未去到其餘步驟,發覺面上好多「擦子膠碎」。


5. YOKOLOGY的產品當然不會出「擦子膠碎」,係因為纖維被搓成小毛球,似磨砂一樣摩擦他臉,完成所有步驟後,就上床入夢。


6. 第二朝起身,面泛紅,出粒粒,典型毛囊發炎徵狀。


7. 就係該毛巾造成!首先,新毛巾未洗過就抹面,到底之前有幾多人摸過?(你身邊個位係咪都係咁?歡迎留言訴苦水)


8. 其次脫落的纖維變成小毛球再磨塊面,計下會有幾多細菌被捽入毛孔?核數師都計唔掂!


9. 最傷心是,佢早前答應我會努力加倍護膚,希望做個對比,「用塊面說故事」,結果說了另一個反面故事。


10. 個故事本來係用緊一個比較懶的「特殊保養法」即步驟少過我,但每個步驟都做兩次!方法係用韓國潔面泡潔面,再將仙氣水噴上臉,吸收後再噴多一round。


11. 繼而搽4GF,至八成乾,再搽多一次;到108神仙泡,兩泵搽全面眼加頸,兩泵搽心口加兩臂(因為游水同曬,佢話皮膚好乾好痕);然後用Y Shot保濕精華,兩泵+兩泵面連頸;最後Collagen Cream Mist搖勻噴面加頸共8下,禮成!


12. 以上步驟由他自發起動,再經我指點而得出,重點以用量換取優勢,因為他起步稍遲,要短時間發揮效用,以量制勝!


13. 坦白講,四星期後,在沒有用齊所有步驟,和沒有敷過Paper Mask情況下,老公面部光澤度及細緻感有極大提升,毛孔亦因為有足夠保濕而飽滿pump up,視覺上有修細;他的顴骨位置一向偏乾,甚至有微絲血管爆裂情況,在得到真正保濕滲透原來都可以減少問題。(叫老公自發勤敷Paper Mask應該無可能)


14. 你問我:「太遲先保養會唔會無得救?」好老實講,無話遲唔遲,遲到好過唔到,有做保養一定會好,就係咁簡單。


15. 好了,8星期的保養功夫,因為一次毛囊炎,將功夫廢掉一半,未致於重新開始,用分數做比喻,由30分升到70分再跌番落去50分。


16. 入番正題,對於用在我臉上的東西,我都非常認真和講究,那怕只是一條毛巾、一張棉花、一個枕袋,特別是枕袋,貼住你塊面成晚,質地及衛生都非常重要!


17. 分享這個真人真事,源於有不少讀者的保養尚欠少許細心,一件小事都足以毀掉你大部份的心血。

Ys Recipes

讀畢需時 2 分鐘

6月 12

1

0

bottom of page