top of page

潮濕天氣, 皮膚都一樣要保濕!

Ys Recipes

讀畢需時 1 分鐘

5月 9

2

0

潮濕到爆日子,皮膚又會有咩問題大家有冇覺得黏黏笠笠,好似有陣膜焗住,皮膚唞唔到氣、油脂又特別多、敏感底甚至痕癢……


我曾經問過大家「係咪以為,咁潮濕天氣下,皮膚就自然有足夠水份?再者皮膚感覺黏笠唔乾,那護膚上就唔需要咁保濕?」當時真係好多人答:「係,有咁樣諗過」;誠然,我讀者們已經儲起一定護膚知識,梗係估到冇可能!


千萬別誤以爲在極潮濕的天氣下,不需要為肌膚進行保濕啊!


事實上,空氣中的水分並不能透過表皮滲透到肌底;相反地,潮濕天氣會令肌膚透不過氣,毛孔不能完全舒張,導致油脂分泌更旺盛,造成粉刺、黑頭、暗粒、暗瘡的形成,而表皮油內缺水,亦即是「內乾外油」的極壞狀況。


所以,在潮濕的天氣下,我們要加强皮膚的保濕鎖水功能;我呢3日乖乖的敷咗3次保濕修復面膜,就係要皮膚飲飽水,不容因乾燥而標油更多,因為我好怕出暗粒,一旦發炎又會留印。


另一樣提大家關注,就是要特別注意潔面去角質,因為在潮濕天氣下皮膚更新生更差,毛孔容易閉塞;基礎簡單入門法,是每日用酵素+保濕潔面,酵素呢幾年在全球都鼓吹,無論係外用和內服,我提倡天然菠蘿/木瓜酵素,早晚都用這些溫和又高效的潔面泡就對了,非常有效疏通毛孔+祛除老費角質,提升皮膚的更生能力,維持良好的毛孔呼吸水澢澢肌,尤其有暗粒暗瘡的自此得救。

Ys Recipes

讀畢需時 1 分鐘

5月 9

2

0

bottom of page