top of page

敏感肌不可怕,最怕係反覆持續地敏感‼️

Ys Recipes

讀畢需時 1 分鐘

5月 20

13

0

我都係過來人,好多朋友同讀者都唔信我係敏感肌底,見到我零妝容下的光澤滑溜、膚色白淨均勻,都以為我係天生靚肌無可挑剔…..


實情,有苦自己知,老公都知,我係擁有敏感肌底,同大家一樣會紅、會痕、會出敏感粒粒、會嚡會乾,備受困擾;而我不會坐以待斃,更不會避開所有護膚品,而是正面迎戰,下定決心去改善而得來的收成。


結果,也就更加知道你哋需要什麼護膚對策和對的護膚產品,成為實戰型專家!


所以,毋須討厭天生敏感肌底,正面去修正問題,最終會獲益良多。


敏感最令人懊惱之處,係反覆和持續地敏感,時壞而時好,讓你捉摸不到又猜不透,到底想點呀!


例如天氣預告,又再九日連續落雨,香港又開始熱,潮濕就必然,如果稍為抵抗力弱,已經泛紅又出粒。



反覆兼持續敏感有甚麼壞處?


1. 皮膚敏感角質層受損,持續缺水,加速肌膚老化粗糙,超多乾紋。


2. 敏感肌的膚色會較為暗啞泛黃,欠缺光采光澤;如果是濕敏持續部位,更會角質增生變厚和色素沉澱。


3. 毛孔下垂擴大,更容易藏污納垢。


4. 肌膚組織唔健康,欠缺彈性,加速靜態紋出現。


5. 精神上無晒心機,每日被皮膚折磨,出現負面情緒。

Ys Recipes

讀畢需時 1 分鐘

5月 20

13

0

bottom of page