top of page

去東京,點解我要食呢3間新宿餐廳?

Ys Recipes

讀畢需時 2 分鐘

4月 26

16

0

去東京搵美食,不外乎滿足3大需求

👉高話題 高評分 香港冇

精選新宿三間滿足我願望的餐廳


1. 高話題性 - IG最多Hashtag名店

去到IG用日文打#牛舌,超過1700+ hashtag係 #牛たんの檸檬,檸檬同牛舌到底有甚麼關係?

原來佢係新宿一間牛舌飯名店,將牛足厚切炭燒,呈現高級扒房medium rare的嫩紅肉質而成名。

由於太有名氣,客人來自世界各地,連待應都可用流俐英文溝通, 好鬼方便。

嫩紅的厚切牛舌放在仿圓木盤上,打卡無敵,霸IG易如反掌。

好睇仲要好食,嫩滑口感突破一般日式燒牛舌的熱氣脆口,價錢係貴些少,但打個靚卡值回票價。

店名:牛たんの檸檬

地址:東京都新宿区西新宿7-16-12 YSビルB1F

網上預約:https://www.tablecheck.com/zh-TW/shops/gyutannolemon/reserve


2. 高評分 - 新宿Top 5雞肉專門店

接近0度的東京,最理想係食一鍋暖入心的雞肉湯鍋,呢間餐廳在日本美食網Tabelog在新宿獲Top 5評分,居酒屋設定卻有高分美食,非常罕見。

店內都係識食的在地日本人,用app落單有中文餐單,唔使識日文都搞得掂。最特別係有雞肉刺身,令人難忘有燒厚雞皮、軍雞燒、雞腎燒,最出色係雞肉湯鍋,雞湯非常濃厚,淨係飲湯已經身心俱暖,食完唔夠喉再叫個白飯煮成雞鍋粥,非常熱血!

店名:Tosaka Shinjuku

地址:東京都新宿3-35-13 裕永ビル 2F

網上預約:https://autoreserve.com/zh-tw/restaurants/wxVsDczk1sTucpGd4cQ9


3. 香港冇 - 圍爐裏炭燒海鮮

圍爐裏在福岡非常流行,在餐廳中間棟起幾支備長炭圍成爐,將食材插在炭爐旁慢慢烘熟。就算香港有各式日本餐廳,都無一間係圍爐裏,所以去到新宿,就試下新宿唯一圍爐裏。

呢類餐廳以海鮮為主,前菜多數係時令刺身+煮物,圍爐燒物殿後登場。多數以海鮮為主,主打原條燒魚,燒三文魚腩,肉類以雞為主,較適合這種燒法,蔬菜如大蔥都一樣可以圍爐,體驗一下香港無的食物,打下卡,鍾情燒海鮮的話,可以一試。

店名:原始焼・二代目・魚々子

地址:東京都西新宿7-19-22

電話:03-3367-0775

Ys Recipes

讀畢需時 2 分鐘

4月 26

16

0

bottom of page